Tiesitkö, että Suomessa tehdään lähes 25 aborttia päivässä? Ronja Salmi teki aiheesta jakson

Katso Mitä mietit, Ronja Salmi? -ohjelman jakso Aborttioikeus Yle Areenassa: link.yle.fi/mmrs306
Suomessa abortteja tehdään vähemmän kuin koskaan ennen. Silti raskaudenkeskeytyksen kokee päivittäin noin 25 ihmistä. Miksi abortista puhutaan sen yleisyydestä huolimatta vain vähän ja harvoin omilla kasvoilla? Millainen aborttikokemus on?
Ronja Salmi on tehnyt aiheesta jakson Yle Areenaan, katso se kokonaisuudessaan: link.yle.fi/mmrs306
Seuraa Ronjaa IG:ssä ja lähetä DM: ronja.salmi
Ronjan sarjan kaikki jaksot Yle Areenassa: link.yle.fi/mmrs0301

Ladata

Näkymät
22,712

Kommentteja

 • Katso Mitä mietit, Ronja Salmi? -ohjelman jakso Aborttioikeus Yle Areenassa: link.yle.fi/mmrs306

  Yle AreenaYle Areena7 kuukautta sitten
 • Kiitos kristityille kun puolustatte elämää täällä kuoleman kulttuurin keskellä! Kiitos.

  HemppuHemppuPäivä sitten
 • Kyllä se on aika paljon, kun yhtälöön lasketaan vielä mukaan se paljon puhuttu alhainen syntyvyys.

  Tero MannerTero Manner2 kuukautta sitten
 • Kyllä on väärin viedä viimeisetkin rahat yksinäisiltä ihmisiltä, että pääsee tekemään abortteja

  jopeteusjopeteus6 kuukautta sitten
 • Mikä on abortti??

  Sofia SalminenSofia Salminen6 kuukautta sitten
  • Tarkoittaa raskauden keskeyttämistä

   Nea _Nea _6 kuukautta sitten
 • Mikset voi tehä videoita siihen ystäväni hevonen juttuun??

  Sofia SalminenSofia Salminen6 kuukautta sitten
  • Se on lopetettu

   Random TyyppiRandom Tyyppi4 kuukautta sitten
 • On väärin

  kurkkumopokurkkumopo7 kuukautta sitten
 • Monella tuntuu olevan se käsitys että tässä ovat vastakkain abortin kannattajat ja vastustajat. Abortteja kyllä vastustetaan, muttei niitä oikeasti kukaan kannata. Kukaan ei pakota tai kannusta ketään aborttiin. Sen sijaan Yhdysvalloissa, mistä tämä uskonnollinen abortin vastustus on lähtöisin, on kyllä ryhmiä jotka haluavat kieltää abortin kaikilta. Kaikki "ymmärtämiset" ja "hyväksymiset" ovat vain verhottuja yrityksiä muuttaa yhteiskuntaa siihen suuntaan, että abortti saataisiin kiellettyä kaikilta.

  meomartemeomarte7 kuukautta sitten
 • Mielestäni tästä ei pitäisi olla mielipiteitä. Jotkut tekevät jotkut eivät, mielestäni ei pitäisi vaikuttaa toisten elämään ulkopuolelta katsoessaan.

  Myself?Myself?7 kuukautta sitten
  • Myself? Okei☺Kaikesta on mielipiteitä. Ei mielipiteitä voi kieltää eri asia tuottaako sitä muille

   moi.moi.6 kuukautta sitten
 • Abortti on suunniteltu murha. Haluan uskoa ja toivoa siihen, että oikeasti jokaisen ihmisen omatunto kolkuttaa siinä hetkellä kun sen päättää tehdä. Aina voi keksiä syitä miksi oli oikein tehdä abortti ja monet tällä tavalla haluavatkin juuri itselleen perustella "tein oikein". Vaikka tutkimukset osoittaa kuinka suurin osa abortin tehneistä kokevat myöhemmin katumusta ja syyllisyyttä. Kenenkään ei tulisi päättää toisen elämän puolesta.

  Teresa PTeresa P7 kuukautta sitten
  • Suksi sinne missä ei päivä paista ! Abortti on jokaisen oma asia .

   Satu KuituniemiSatu Kuituniemi6 kuukautta sitten
  • Haluatko lapsen elämäntilanteeseen, jossa se voi jopa kuolla viellä pahemmalla tavalla, kuten nälkään tai perinnölliseen sairauteen? Lapsella tulee olemaan hirveä elämä, jos vanhemmat eivät tätä halua. Kun aborttia mietitään, on selvää että lasta ei haluta ja että se oli vahinko. Adoptio on olemassa joo, mutta maailmassa on ihan liikaa lapsia, joilla ei ole vanhempia, ja he joutuvat elämään lastenkodeissa jopa koko elämänsä ilman vanhempia, ihan kuin jossain kennelissä. Ei ole sekään kovin kivaa.

   Dako KorhonenDako Korhonen7 kuukautta sitten
  • EI KETÄÄN KIINNOSTA MURHA SEON VAIN HYVÄÄ ILMASTOLLE

   roope rapu_roope rapu_7 kuukautta sitten
 • Todella hyvä ja mielenkiintonen video! Sulla on kaunis ääni jota jaksaa pidempäänkin kuunnella, ja oot todella taitava puhumisessa 👍

  Emma VirtanenEmma Virtanen7 kuukautta sitten
 • No niin, tässä on mun mielipide abortista. Olen aborttia vastaan, ja kyllä, tähän vaikuttaa uskonnollinen tausta, mutta mitä sitten? Onko jonkun ateistin mielipide sitten jollain tavoin arvokkaampi tai realistisempi, kun taustalla ei ole uskonnollista, ehkä jopa huuhaalta tuntuvaa vaikuttavaa tekijää? Tässä maassa on oikeus omaan mielipiteeseen ja uskontoon, eikä sen pitäisi ketään haitata. Se, että jonkun mielestä abortti on murha, ei ole paha asia, ihan yhtä lailla se on mielipide kuin sekin, että aborttiin pitäisi olla jokaisella oikeus. Ja sitten on vielä se solumöykky asia. Ihan yhtä lailla se olento siellä kohdussa on ihminen. Koska kuulkaapas solumöykyt, en ole ammattilainen, mutta eikös sen järkikin sano, että se on siellä sen takia, että se nyt ei vaan voisi vielä selvitä tässä julmassa maailmassa, koska se kasvaa. Niin että omasta mielestä se on ihminen, ja jos se on solumöykky, niin sitten olen minäkin. Ilomielin. Saako sitten nainen päättää omasta kehostaan? No saa, ilman muuta, ei mua kiinnosta, laitatko jonkun lävistyksen sinne. Mutta jos se "solumöykky", olisi osa sun kehoa, et kävelisi pois sieltä sairaalasta. Tiedän, että tämä kommentti voi vaikuttaa provosoivalta, mutta painotan, että tämä on vain oma mielipiteeni ja en tällä yritä kääntää kenenkään päätä. En tarkoita tätä provosoivasti, ja toivon, että otat tämän vain minun mielipiteenäni. Kiitos, olen puhunut, solumöykyt.

  Hilmalotta RantalaHilmalotta Rantala7 kuukautta sitten
 • Monet sun jaksojen aiheet on semmosia että en tiiä pitäskö painaa peukku ylös vai alas. Jotkut on surullisia että ei halua että kukaan kokee niitä mut on hyvä että niistä puhutaan :)

  Corlunds_artCorlunds_art7 kuukautta sitten
 • Eihän tossa oo mitään epäselkeetä mitä tuo järjestö ajaa takaa. Ei sillä että siinä ois mitään vikaa mutta myöntäis suoraan mitä ajattelee. Suomessa on tosi tiukka aborttilainsäädäntö verrattuna moneen euroopan maahan, enkä sitä lähtis yhtään kiristämään (enkä oo kuullu että edes abortin kannattajat sitä haluaisi lieventää) Venäjällä abortin saa tehä koska vaan ilman syytä vaikka seitsemännellä kuulla ja se on ilmaista, toisin kuin ehkäisy

  irou95irou957 kuukautta sitten
 • Mä ajattelen, että se on naisen keho jossa se lapsi kasvaa. Jos naisen elämäntilanne on se, ettei vielä voi tulla äidiksi tai ei yksinkertaisesti halua lasta, niin mun mielestä se on sen naisen päätös tekeekö abortin vai ei. Ja jos päätyy aborttiin, se on ihan okei. Mä en itse just tällä hetkellä haluais lasta, että mulla on just uus työ ja mä itse haluan lapsen vasta ku oon 25 > Jos nyt harrastasin jotain kertajuttuja ja siitä vahingossa tulis raskaaks, niin kyllä mä tekisin abortin tän elämäntilanteen takia. Mä siis haluan myöhemmin lapsen, mutta mä haluan että mä olen silloin parisuhteessa sen toisen osapuolen kanssa, jonka kanssa sitten pohtia asiaa ja miettiä, onks rahkeet kasvattaa. En mä haluais vahingossa saada lasta, joka ei oo just nyt toivottu.

  HennaHenna7 kuukautta sitten
  • Olen täysin eri mieltä kanssasi, mutta jos se abortti on pakko tehdä, niin minkäs sille sitten voi?! Mutta mielestäni on suoraan sanottuna aivan syvältä se fakta, että tuo murha toteutetaan yhteiskunnan verorahoilla. Jos niin paljon haluaa aborttia, niin maksa sitten edes itse se!

   just joojust joo25 päivää sitten
  • Ei helvetti ei se on murha, ei mitään muuta. Jos ei halua lasta, adoptio on aina asia.

   Mister WhalrusMister Whalrus5 kuukautta sitten
  • Niin ja jos esim. Raiskattu, niin silloin se on todellakin okei tehdä abortti!

   HennaHenna7 kuukautta sitten
 • Kiitos tosi paljon tästä videosta! Mun mielestä tää oli tosi hyvä. Oma mielipiteeni tästä aiheesta on se että sen sijaan että muut tuputtaa omia mielipiteitään raskaana olevalle naiselle niin ennemmin läheisiltä tai tärkeiltä ihmisiltä pitäisi saada ymmärrystä ja tukea. Mun mielestä ois hyvä jos läheiset vakuuttais että "sä et ole yksin", "meidän mielipiteillä ei oo väliä, nyt on kyse susta ja sun tunteista. Ja me hyväksytään mikä tahansa päätös". Naisilla on yhtäläinen oikeus tehdä abortti tai pitää lapsi ja pitää se itsellään tai antaa jollekin joka sen lapsen oikeasti haluaa, mutta ei sitä biologisesti pysty saamaan. Eikä mistään päätöksestä pidä tuntea katumusta, mutta jos niinkin tuntee niin sekin on selvitettävä. Ehkä vähän ylimielistä puhetta 21-vuotiaalta joka ei mistään tiedä mitään, kun ei kaikilla ole välttämättä tämmöstä tukea mitä kuvailin. Se on vaan se mitä mä sanoisin ja tekisin jos joku mulle tärkeä ois valintatilanteessa. Ite en tosta järjestöstä perusta. Vaikuttaa omalle silmälle vähän painostukselta ja passiivisagressiiviselta toiminnalta. Mutta itse en olekaan uskossa joten ei selkeästi olisi mun avunlähteeni. Uskon kuitenkin että jollekin muulle ketä on uskossa tai enemmän sillä kannalla että pitää lapsen ja haluaa päätökselleen hieman kannustusta niin mikäs siinä. Esimerkiksi sen kaltaisille ihmisille toi on tosi toimiva ja tärkeä. Ja sehän se pääasia on.

  Noora SalkorantaNoora Salkoranta7 kuukautta sitten
 • outoo että tyyppi joka ei pidä aborttien teosta, pitää "abortti kerhoa" :D

  Pita leipäPita leipä7 kuukautta sitten
 • Sun videosta paistoi aikamoinen puolueellisuus abortoinnin puolesta. Oletko yhtään miettinyt, kuinka raskasta sen tekeminen on henkisesti? Itse sain ainakin järjestöstä sen käsityksen, että kunnioittavat jokaisen ihmisen päätöstä, mutta haluavat jokaisen ihmisen pääsevän mahdollisimman pienillä henkisillä haavoilla, oli päätös mikä hyvänsä. Abortin teko on varmasti erittäin vaikea henkisesti kenelle vain ja varmaan kokemuksesta järjestön perustajat tietävät, kuinka suuret henkiset arvet se voi jättää ihmiseen. Itse naisena en vain henkisesti pystyisi aborttiin, vaikka elämäntilanne olisi kuinka haastava tahansa. Jos jostain syystä en lasta pystyisi pitämään, antaisin sen adoptioon. Suomessa on tuhansia lapsettomia perheitä, jotka olisivat valmiit antamaan lapselle rakastavan kodin.

  moi moimoi moi7 kuukautta sitten
  • Ja sinulla on aika paljon asiaa, mutta asetan TIEDOSTAMATTOMAN alkion/sikiön täysin eriarvoiseen asemaan, koska: A) Se ei tiedosta olemassaoloaan B) Se ei ole tiedostanut olemassaoloaan C) Se ei voi jäädä suremaan elämättä jäänyttä elämää D) Se on käytännössä lihakimpale, joka luetellaan ihmislajiin, mutta pelkkä lajiin kuuluminen ei tuo ihmisen arvoa E) Se ei ole kasvanut täydelliseksi ihmisyksilöksi F) Sillä ei ole identiteettiä G) Jos sillä on aivotoimintaa, se on äärimmäisen alkeellista eikä hän kykene esimerkiksi tiedostamaan itseään tai tajuamaan yhtään mitään mistään. Hän ei voi tietää itse hänen abortoimisesta mitään eikä voi jäädä suremaan elämätöntä elämää, koska sillä on äärimmäisen alkeellinen aivotoiminta tai ei aivotoimintaa ollenkaan H) Ominaisuudet ja identiteetti tekevät ihmisen arvon vasta, pelkkä laji ei Vertaamme esimerkiksi alkiota ja minua, täysikasvuista yksilöä. Me olemme toisiinsa nähden äärimmäisen erilaiset tapaukset, voisin luetella eroavaisuuksia vaikka loputtomiin ja olenkin luetellut esimerkiksi aivotoinnan, identiteetin ja kaiken maailman ominaisuuksien suhteen täysivertaisen ihmisen ja itseänsä tiedostamattoman alkion eroavaisuuksia, ja voit itse keksiä lisää. Minä ainakin pidän itse aivoissa tapahtuvaa kokemuksellista elämää, eli tietoisuutta ja kykyä tiedostaa itsensä ja miettiä menneisyyttä ja tulevaisuutta, niin sanottua aivoissa tapahtuvaa elämää ja kogniiitivisia toimintoja tärkeänä elämän kannalta, ja ilman tietoisuutta ei olisi mitään. Jos ihmisellä olisi esimerkiksi vain sydän ja ei aivoja, niin voisimme sanoa että jos sydän toimii ja muut ruumiin toiminnot pyörivät, että elää, mutta eihän se tiedosta eloaan. Elämän kokeminen ja tiedostaminen ilman aivoja olisi mahdotonta. Alkeellisella sikiöllä/alkiolla ei ole aivotoimintaa tai jos on niin se ei pysty tiedostamaan itseään juuri mitenkään tai mitään muutakaan, sillä tavalla että jos se abortoidaan, se ei voi jäädä suremaan elämätöntä elämää eikä se saa koskaan tietää että syntyisi ja kokisi tiedostavan ihmiselämän. Sanoit että käsite 'persoona' on vaikea määritellä ja niinhän se onkin, mutta tarvitsisn jonkinlaisen käsitteen sille, mikä ihminen on mutta alkio ei. Voisimme käyttää sellaista käsitettä helposti abortin kanssa väittelyssä, sillä sellainen käsite asettaisi alkion/sikiön täysin eriarvoiseen asemaan täysivaltaiseen ihmisyksilöön verrattuna, sillä onhan täysivaltainen ihminen ja tiedostamaton alkio/sikiö täysin eri tapaukset. Koska alkio/sikiö ei tiedosta olemassaoloaan, sillä ei ole identiteettiä, se ei ole täysivaltaiseksi kasvanut ihmisyksilö, se ei voi jäädä suremaan elämätöntä elämää, se ei ole koskaan tiedostanutkaan olemassaoloaan, sillä ei ole takana mitään ja se vasta astuu potentiaalisesti tietoiseen ihmielämään. Tarvitsen tälle käsitteen, mikä kuvaa tätä. Näiden syiden takia mitkä taas uudelleen luettelin, näiden takia asetan TIEDOSTAMATTOMAN alkion/sikiön TÄYSIN eriarvoiseen asemaan täysivaltaisen tiedostavan identiteetin omaavan ihmispersoonan suhteen. Myöskään potentiaalisuus ei tuo mielestäni ihmisarvoa, koska se on todellakin vasta POTENTIAALINEN. Sittenhän jokainen siittiö ja munasolukin ovat potentiaalisia ihmisiä. Yksi suuri ongelma onkin se, että miten määrittelemme ihmisen. Milloin tulee ihmiarvo ja ihmisoikeudet? Yksi merkittävä rajamerkki on mielestäni se, kun sikiön aivotoiminta ja kasvu on tullut täysivaltaiseksi yksilöksi, jolloin se tiedostaa elämänsä ja omaa muutkin ihmisen ominaisuudet ja tietoisuuteen astuessaan se ikäänkuin luo itselleen oman identiteetin juuri tiedostamalla itsensä, silloin se vasta tulee itse ihmiarvon ja -oikeudet omaavaksi yksilöksi, josta ihmisarvo ja -oikeudet jatkuvat kuolemaan saakka. Ja kun sanoit tuosta että sikiölläkin voi olla muistoja niin suhtaudun hieman skeptisesti sillä itse muisti alkaa kunnolla muistamaan asioita vasta noin 3-vuotiaana. Jos jokin muisto olisi niin se olisi täydellisessä tiedostamattomuudessa ja puhuinkin siitä että sikiön pitää astua tietoisuuteen. Olen lukenut myös hieman tästä aivotoiminnan kehittymisestä niin kunnollinen aivotoiminta alkaa vasta myöhäisillä raskausviikoilla, niin suhatudun hyvin skeptisesti, jos joku väittää esim rv 11 ikäisen sikiön tiedostavan itsensä ja vielä skeptisemmin jos väittää vielä nuoremman sikiön/alkion.

   MielipidevankiMielipidevanki24 päivää sitten
  • En puhukaan pelkän identiteetin tappamisesta, vaan ihmisen jolla on identiteetti, tappamisesta. Sitä tarkoitan Tiedostamattomalla alkiolla/sikiöllä ei ole identiteettiä, se on absoluuttinen totuus

   MielipidevankiMielipidevanki24 päivää sitten
  • @just joo Ihmisen, jolla on identieetti ja persoona tappaminen on väärin. Ihmislajia edustava yksilö, jolla on identiteetti ja joka on persoona, tappaminen on väärin.

   MielipidevankiMielipidevanki24 päivää sitten
  • @Mielipidevanki Ja ainiin. Nyt sä liikut jo aika vaarallisilla vesillä, kun mainitset, että ehkäpä ei olekaan väärin tappaa ihminen, vaan persoona tai identiteetti. Mutta kannattaa muistaa, että ihminen, persoona ja identiteetti ovat tosiaan vähän eri asioita. Ihmisen tappamisella tarkoitetaan ihmiselämän tuhoamisesta. Persoonan ja identiteetin tappamisella emme taas välttämättä puhu siitä, että ihminen tulisi kuolemaan. Persoona ja identiteetti ovat ihmisen ominaisuuksia. Perjatteessa en tajua, mitä edes tarkoitat tuolla persoonan tai identiteetin tappamisella. Jos mä nimittäin tapan jonkun ihmisen identiteetin (jos se ees on mahollista🤣) niin mä tuhoan jonkin ihmiseen kuuluvan psyykkisen osan. Eli haluatko siis että ihmisten tappaminen sallitaan vapaasti, mutta sen sijaan jotakin ihmisen esim. Psyykkistä ominaisuutta tulisi olla tappamatta??! Lisäksi unohdin mainita sen, että persoonaan katsotaan nykykäsityksen mukaan kuuluvan geneettinen perusta, jolloin se on väkisinkin jo valmiiksi jokaisessa alkiossa. Eli tällöin jokainen "solumöykky" on jo persoona.

   just joojust joo24 päivää sitten
  • @Mielipidevanki Tää alkaa menemään jo vähän rautalangasta vääntämisen puolelle, enkä jaksa enää puuttua noihin asioihin, mistä oot maininnut jo aikaisemmin. Mutta jos nyt olen käsittänyt oikein, niin et pidä sikiötä ihmisenä sen takia, että se ei olisi persoona. Ensinnäkään persoonasta ei ole olemassa mitään yksiselitteistä käsitettä varmaan juuri sen takia, että se olisi hyvin vaikea määritellä. Ihmisen persoona kun muuttuu hyvin paljon koko elämän varrella. Ja kyllä sikiöllä on jo persoona. Se, että hän ei vielä osaa ja kykene ilmaisemaan omaa persoonaan yhtä lailla kuin ehkä "täysikasvuiset aikuiset" ei tarkoita sitä, ettei hänellä olisi persoonaa. Yhtä lailla vaikeasti kehitysvammaisia ihmisiä voitaisiin siis sinun perjaatteellasi pitää ihmisarvottomina olentoina, mitä ne eivät tietystikään ole! En nyt tiedä, mistä tarkalleen ottaen katsot ihmisen persoonan "lähtevän käyntiin" (jos tiedät itekään ni saa kertoa), mutta ymmärrät varmaan itsekin sen, että niin ihmiselle, kuin persoonallekaan ei voida asettaa mitään muuta tiettyä rajaa kuin hedelmöityshetki. Ihmiselämä ja sen persoona alkaa siis kehittymään munasolun hedelmöittymishetkeltä, mistä lähtien sillä on mittaamattoman suuri ihmisarvo. Ja vauvalla on luultavasti kokemuksia ja muistoja jo mahassa, ei siis pidä paikkaansa, että vauvalla ei olisi mitään muistoja ja kokemuksia joita menettää. Sitä paitsi ethän sä varmaan sano aikuiselle ihmisellekään, jolla on tullut vakava muistihäiriö, minkä seurauksena ei muista aikaisempaa elämäänsä, että hänellä ei olisi sen takia ihmisarvoa. No sitten siitä "NaIsTENoiKeUDesTa" : Suoraan sanottuna mulla meinaa mennä usko tähän koko ihmiskuntaan, kun ihmiset perustelee toisen ihmisen tappamista omana oikeutena. Naisilla on kyllä täysi oikeus omaan kehoonsa, mutta nimenomaan VAIN omaansa. Se oikeus päättyy toisen ihmisen kehon kohdalla. Ja et voi mitenkään väittää sitä biologista ja tieteellistä tosiasiaa vastaan, että siellä mahassa asustavalla vauvalla on oma keho, etenkin jo sikiövaiheessa. Naisella ei ole siis minkäänlaista oikeutta mennä tappamaan toista ihmistä sillä verukkeella, että kyseinen ihminen nyt sattuu kasvamaan ja asumaan siellä mahassa. Onko tää maailma tosiaan mennyt siihen, että ihmiset eivät enää tajua mitä kautta jokainen ihminen tulee tänne maailmaan? Mutta oikeastaan jopa eniten mua hämmästyttää se, että naiset luulevat nostavansa omaa arvostustaan ja arvoaan sillä, että he asettavat itselleen oikeuden päättää toisen ihmisen hengestä. Mietipä säkin siellä, mitä yhteiskunta todellisuudessa viestii meille naisille aborttia kannattamalla ja sen mukaista propagandaa tuputtamalla.. No sitä, että naiset ovat niin heikkoja ja avuttomia, ettei kykene tekemään maailman luonnollisinta asiaa: Kantamaan omaa lastaan maailmaan ja huolehtimaan siitä! Mä nimittäin veikkaan et 99% niistä ihmisistä, jotka tekee abortin pystyis kyllä oikeasti huolehtimaan siitä lapsestaan. Se on just maailman luonnollisin asia, kyllä naiset pystyis siihen, mutta kyse on toki myös niiden omasta itsekkyydestä. Esim. Jotkut 13-vuotiaat Lapset, jotka ovat vaikka Afrikassa saaneet oman lapsen, tuntuu pystyvän ottamaan enemmän vastuuta jälkeläisestään, ku joku 20 v. Nainen Suomessa, joka mieluummin tappaa oman vauvansa, kuin vaikka hidastaisi tai muuttaisi vähän joitakin omia suunnitelmiaan. Ja sit on tietysti aina se vaihtoehto, että voi sen lapsen antaa adoptioon, jos on todella sitä mieltä, että ei kykene hoitamaan lastaan. Naiset pliis herätkää; ei pelkästään siihen, että abortti on murha vaan myös siihen, että todellisuudessa te vähennätte saavuttamaanne "supernais" - asemaa. Ja se, että väität aborttia vastustavien ihmisten pyrkivän johonkin järjestelmälliseen naisten alistamiseen ja "synnytyskoneiksi" laittamiseen on järjetön. Itse naisena en aborttia vastustamalla yritä tehdä itsestäni synnytyskonetta. Eikä se aborttia vastustavan ihmisen sukupuoli kerro siitä, että hänellä on jokin agenda alistaa naisia. Mielestäni tämä kuulostaa jo siltä, että joillakin naisilla on jäänyt todella suuri katkeruus joskus vuosikymmeniä sitten esim. naisille tehtyjen rajoitteiden suhteen. Niinku Joo, naisten oikeudet on joskus ollut Suomessakin aika huonolla mallilla, mutta nykyään se ei kyllä ole enää sitä. Jos väittää muuta, niin sillon kyseessä on yksi nykypäivän muoti-ilmiöistä "uhriutuminen". Ja ite ihan, kun syntyperäinen nainen olen, niin tiedän, että pääosin täällä Suomessa meillä naisilla ei ole mitään hätää, että ottakaa nyt niitten naisten oikeuksien kanssa ihan rauhassa. Sitä paitsi, jos nyt niin naisten oikeuksien kannalla ootte, niin miksi ette puolusta myös siellä mahassa kasvavaa tyttöä. Just saying. Jaa sitten sä ilmeisesti kysyit mun mielipidettä kuolemantuomioihin ja lihan syömiseen. No tässä tulee: Ihmisen tappaminen on väärin, eli kuolemantuomio on väärin. Ihmisellä ei ole oikeutta päättää muiden ihmisten hengestä, korkeintaan vain sillon, kun oma henki on todella kyseessä tai maamme menettäminen. No sitten lihansyönti. Tietyt eläinlajit on tarkoitettu meidän ruoaksemme, jolloin niiden tappaminen syömis tarkoitukseen ei ole väärin. Eläimellä ei myöskään ole samanlaista arvoa, kuin ihmisellä, koska sitä ei ole luotu Jumalan kuvaksi. Toki se ei tarkoita sitä, että meillä olisi oikeus kiduttaa ja tuottaa täysin turhaa kärsimystä eläimille. Esim. Tuotantoeläintenkin elinoloissa on paljon parannettavaa, mutta kannattaa nyt kuitenkin muistaa, että ihminen menee aina eläimen edelle. Siitä ei ole kysymystäkään. Ja ennen ku rupeat vaatimaan jokaiselle voikukallekin niitä ihmisoikeuksia, niin annetaan ne nyt kuitenkin ensin niille ihmisille, eli vauvoille, jooko?😊

   just joojust joo24 päivää sitten
 • Hyviä kommentteja! järkyttää kyllä miten naisen kehon onkin yhtäkkiä kaikkien muiden kuin henkilön oma asia.

  MariaMaria7 kuukautta sitten
 • Jotenkin vähän häiritsevää, että tuot toimittajana oman mielipiteesi ns. yleisesti hyväksyttynä totuutena ja faktana esiin. Se, että Suomen laki sallii abortin, ei tee siitä mitenkään yleisellä tasolla moraalisesti hyväksyttyä, vaan asiasta voi olla montaa mieltä. Toivoisin, että tulevissa jaksoissa voisit yrittää ymmärtää eri kantoja. On tärkeä ymmärtää, että valtaosan mielipide asioista ei ole aina absoluuttinen ja hyväksytty fakta. Mitä jos olemmekin kaikki väärässä?

  violjaviolja7 kuukautta sitten
  • Tähän liittyen: Mistä tiedät, että ratkaisu abortin tehneiden syyllisyydelle on muiden hyväksyminen, eikä heille suunnattu opetus ja syvempi harkinta ennen tekoa?

   violjaviolja7 kuukautta sitten
 • Tuo järjestö on vanhojen uskovaisten luuskien manipulointia normaaleja ihmisiä kohtaan näin suorasti sanottuna.

  yksinhuoltajayksinhuoltaja7 kuukautta sitten
  • @Dako Korhonen Tuo on kyllä totta.

   Vertti LuukkonenVertti Luukkonen7 kuukautta sitten
  • @Vertti Luukkonen Maailmassa on jo aika monta lasta odottamassa, että joku haluaisi heidät kasvattaa, kun heidän vanhempansa ovat pitäneet samaa "no laitetaan vaan adoptioon" mindsettiä. Adoptoikaa muualta.

   Dako KorhonenDako Korhonen7 kuukautta sitten
  • Mietipä, että se lapsi kannattaa synnyttää ja jos ei halua pitää sitä nii harkitsee adoptiota, koska siitä lapsesta voi kasvaa kunnollinen veronmaksaja. Eri asia, jos sikiön tai naisen henki olisi vaarassa synnyttäessä tai jos synnyttäjä on liian nuori.

   Vertti LuukkonenVertti Luukkonen7 kuukautta sitten
 • Pakko myöntää, että nyt alkaa kyllä ärsyttämään... On tullut joo aika selvästi ilmi, että Suomessa yleisesti ollaan abortin kannattamisen puolella, mutta ei se silti sitä tarkoita, että se olisi absoluuttisen oikea ajatus (ei edes, vaikka laki onkin abortin puolella) . Antakaa ihmisille oikeus omaan mielipiteeseen ja sen julistamiseen (sananvapaus)!! En ymmärrä mitä pahaa siinä on, jos joku henkilö yrittää auttaa ihmisiä valitsemaan sen toisen ratkaisun joka puolelta syötetyn aborttiajatuksen sijaan. Milloin ihmiset herää?! Ärsyttää vain tuommoiset yleisesti yhteiskunnassa oikeiksi katsotut mielipiteet, joiden varjolla voidaan viedä toisilta sananvapaus.

  just joojust joo7 kuukautta sitten
  • @Dako Korhonen Huomasin vasta nyt kommenttisi, mutta näköjään päätit siis tarttua tuohon "iänikuiseen ongelmaan", mikä ei tee muka sikiöstä ihmistä. Se, että ihmisellä ei ole kehittynyt kaikkia elimiä, ei tarkoita sitä, että kyseisellä ihmisellä ei olisi ihmisarvoa ja täten oikeutta elämään. Nimittäin jos ihmisen arvo voidaan mitata sillä, että hänellä ei ole joitakin elimiä, niin voisimme ilmeisesti tappaa myös aikuiset "kehittyneet" ihmiset, joilta on vaikkapa poistettu perna tai sukuelimet. Aika hurjaa, eikö?

   just joojust joo25 päivää sitten
  • @Dako Korhonen Eli siis on olemassa joku tarkka raja jossa sikiö muuttuu ihmiseksi? Milloin tämä on?

   Ismo HautamäkiIsmo Hautamäki6 kuukautta sitten
  • @just joo En tullut tappelemaan, mutta sanoit juuri että "elävä ihminen" ja "ei nyt vain ole kehittynyt kaikki elimet" samassa lauseessa. Ota hetki ja mieti, mikä olet kun sinulta poistettaisiin jokainen elin aina aivoista maksaan ja suoliin asti. Kun solut eivät ole vielä erikoistuneet mihinkään, eivät ne tunne tai ymmärrä mitään, ei siis elävä.

   Dako KorhonenDako Korhonen7 kuukautta sitten
  • Ja sekin on kyllä jännä juttu, että noita sikiötä muistuttavia nukkeja ei saa sitten todellakaan näyttää missään.. Tietysti siinä pelätään sitä, että lapsensa tappoa suunnittelevalle vanhemmalle tulee tunne siitä, että siellä MAHASSA ON IHAN OIKEA ELÄVÄ IHMINEN, jolla ei nyt vain ole vielä kehittynyt kaikki elimet yms.

   just joojust joo7 kuukautta sitten
 • Ite en vakaumuksellisesta syystä itse todennäkösesti pystyis tehä aborttia koskaan, mutta eipä muitten tekeminen muhun hirveesti vaikuta. Mua kyllä hämmästytti tässä videossa se, että et jotenki pystynyt mun mielestä asettumaan ton järjestön ajatusmaailmaan, vaikka haastattelemasi henkilö kuitenki ymmärsi ihmisiä jotka päätyy siihen aborttiin.

  yEe HaWyEe HaW7 kuukautta sitten
 • Onko tappaminen väärin? On. Onko abortti väärin? Päättele siittä.

  kylläpä kylläkylläpä kyllä7 kuukautta sitten
  • @harry's strawberry pitäisikö viatonta lasta rangaista vanhemman syntien takia?

   Ismo HautamäkiIsmo Hautamäki6 kuukautta sitten
  • Mieti tilanne, et oot 10-vuotias ja sut on raiskattu, jonka seurauksena tuut raskaaks. Aikoisitko pitää lapsen?

   harry's strawberryharry's strawberry6 kuukautta sitten
  • @TheMursutin en nyt ymmärrä miks kirjotit ton mulle, kun ihan hyvin tiesin kaiken. En oo aborttia vastaan todellakaan mutten myöskään oikeasti tuomiste ihmisiä mielipiteistään?

   harry's strawberryharry's strawberry7 kuukautta sitten
  • @harry's strawberry no itseasiassa ei välttämättä, vaan annetaan sen kuolla. Oon kuullu kokemuksia jossa 22 raskausviikolla ollu sikiö on abortoitu ja se on liikkunu, yrittäyny haukkoa happea ja jätetty lakanan alle tekemään kuolemaa. Samaan aikaan lähes viereisessä huoneessa on saman ikäistä lasta pidetty happikaapissa, jotta se selviäis hengissä. Mun mielestä tää tositarina kertoo siitä, miten todellisesta asiasta on kyse. Nykyään teknologia on kehittynyt niin, että yhä nuorempaa lasta voidaan pitää hengissä kohdun ulkopuolella. Tää meinaa sitä, että abortin takarajaa pitäis siirtää niin, että se sikiö ei pärjäis kohdun ulkopuolella missään olosuhteissa. Koska jos sikiö on tunnistettavissa lapseks ja jos se pystyy liikkumaan itsenäisesti on se todennäkösesti tosi shokeeraava ja satuttava kokemus sille naiselle. Jo tosi pieni sikiö on tunnistettavissa ihmiseks ja nuo vauvanuket on oikeastaan aika realistisia. Ihan oikeita abortoituja sikiöitä pääsee näkemään esimerkiksi Virossa Tarton Ahhaa-keskuksessa. Abortit pitäis tehä niin varhasessa vaiheessa, että sikiötä ei pysty tunnistamaan lapseksia, näin se ois huomattavasti helpompaa naiselle.

   TheMursutinTheMursutin7 kuukautta sitten
  • Sitä sikiötä ei tapeta.

   harry's strawberryharry's strawberry7 kuukautta sitten
 • Aika pienisieluinen räikeämielinen tyttö pieni näinkin vaikean asian edessä. Abortti on aina jonkinasteinen murha. Tiedän henk. koht. 🌱kun oma lapsi on - hän on ykkönen ! Ei hajottavaa ollenkaan, tyttö🩰

  Nathaliyah ForsNathaliyah Fors7 kuukautta sitten
  • Se syntymätön, koska kävin poistamassa 10viikkoisen on murha. Kyllä se väärältä tuntui jo silloin nuorena, mutta oli ''sosiaalisiin syihin vedoten, _pakko_ ". Myöhemmin, kun synnytin tytön tunsin katumusta. En suosittele aborttia! 10vk on jo pieni ihminen, eli murhasta mua voi syyttää!

   Nathaliyah ForsNathaliyah Fors7 kuukautta sitten
  • ok tein murhan ku otin 6 pilleriä viekää mut vankilaan :D

   mango piemango pie7 kuukautta sitten
  • öö miten sun lapsi vaikuttaa tähän mitenkään

   Lotta LångströmLotta Långström7 kuukautta sitten
 • On mielestäni outoa, että yleisesti ottaen henkisesti ja fyysisesti raskaasta abortista halutaan irrottaa ja kieltää kaikki negatiivisuus. Aborttiin liittyy usein paljon surua ja kipua: miksei järjestöä, joka haluaa painottaa vaihtoehtoa abortille, saisi olla olemassa? Monen kokemuksesta kuulee terveydenhuollon ammattilaisten narratiivin olevan aborttiin kannustava, onko tämä yhtälailla kyseenalaistettavaa?

  AnniinaAnniina7 kuukautta sitten
  • Samaa itsekin ihmettelen. Miksi se on joillekin niin kauhea asia, kun jotkut hyväntahtoiset ihmiset haluavat vain toiselle parasta. Oon kuullut paljon juttuja siitä, miten helposti ihmisiä ohjataan abortin kannalle. Ei se abortti ole millään tavalla sille lasta kantavalle naisellekaan kiva juttu! Oon aika sata varma, että monien abortin tehneiden naisten olisi helpompi elää ilman samanlaista syyllisyyttä ja omantunnon tuskaa (mitä he yleensä lähes poikkeuksetta kuitenkin kokevat ja hyvä niin, nimittäin se kertoo vielä jotakin nykypäivän ihmisten inhimillisyydestä), jos he antaisivat sen vauvan nyt vain kasvaa siellä mahassa, synnyttäisivät sen ja vaikka antaisivat sitten adoptioon, jos vielä siinä vaiheessa niin kokevat. Monesti kuitenkin äidin ja vauvan välille syntyy sellainen side raskauden aikana ja toki myös sen jälkeen, että tällöin ajatukset voivat olla täysin muuttuneet adoption suhteen ja äiti haluaakin pitää lapsensa.

   just joojust joo25 päivää sitten
  • no, mutta ovathan raskaus ja synnytys henkisesti ja fyysisesti raskaita, jopa traumaattisia, jos lapsi ei ole toivottu.

   Lotta LångströmLotta Långström7 kuukautta sitten
 • Haluaisiko joku selittää minulle miksi aborttia tulisi kannustaa? Jokaiselle yksityinen asia, mutta en näe miksi abortin vastustaminen on mitenkään ahdasmielinen näkemys.

  bonzobanzaibonzobanzai7 kuukautta sitten
  • bonzobanzai ite en oo asiasta mitään mieltä ja se on jokaisen oma asia mitä haluaa tehdä. Mutta abortin kannustus saattaa johtua siitä, että yleisesti sitä paheksutaan ja vastustetaan joten ehkä jotkut haluaa sitten myös ”tukea” sen päätöksen tekijöitä ja kertoa heille että se on ihan okei tehdä abortti

   martta 335martta 3357 kuukautta sitten
 • Mun mielestä aborttia ei tarvi pyytää anteeksi keneltäkään eikä sitä tartte antaa anteeksi kellekkään.

  okei okeiokei okei7 kuukautta sitten
 • Ensinnäkin mun mielestä on väärin sanoa että ”tappaa” lapsen tai vauvan tekemällä abortin. Toiseksi jos tietää että sen lapsen elämä ei tulisi olemaan hyvää niin kyllähän se abortti on ihan hyvä vaihtoehto.

  martta 335martta 3357 kuukautta sitten
  • @Jamless Gucci väitteessäsi on oletus siitä että on olemassa tietynlainen raja, joka kertoo milloin elämä alkaa. Joten kerro, mielestäsi missä vaiheessa alkion kehitysvaiheessa se tulee elolliseksi?

   Ismo HautamäkiIsmo Hautamäki6 kuukautta sitten
  • @bonzobanzai koska alkio, minkä saa abortoida Ei ole vielä elämä Abortti estää sen elämäksi kehittymisen, mutta ei tapa elämää. Ehkäsy estää saman asian.

   Jamless GucciJamless Gucci6 kuukautta sitten
  • @bonzobanzai millä perjaatteella henkilö saman arvoinen ku pienen pavun kokoinen klimppi? Ahaa ei millään perjaatteella. Sikiöitä ja alkioita kutsutaan sikiöiksi ja alkioiksi ihan syystä ja se ei ole "ihmiselämää" koska esim alkiot toimii samalla tavalla kun bakteerit. Äidillä on aina oikeus päättää alkion kehittymisen lopettamisesta koska kukaan ei voi pakottaa toista käymään läpi raskautta ja mielenterveys/taloudellisia häiriöitä mitä siitä syntyy mutta mitä säkään ymmärrät naisten oikeuksista ku oot varmaa mies

   MiiaMiia7 kuukautta sitten
  • @Miia Se on ihmiselämä. "Simppeliä soluelämää (solut jakautuu jne.)" haha sinäkin olet simppeliä soluelämää tällä määritelmällä. Ihmisalkio ja -sikiö ovat ihmiselämää, eivätkä sanat sikiö ja alkio vähennä heidän elämän arvoa. Mielestäni äidillä ei ole oikeutta tappaa kehittyvää ihmistä, koska tuli raskaaksi (paitsi hyvin harvoissa tilanteissa). Äidillä oli oikeus olla vastuullinen ja käyttää hyvin helposti saatavilla olevia ehkäisykeinoja, joista opetetaan jo nuoresta iästä saakka.

   bonzobanzaibonzobanzai7 kuukautta sitten
  • @bonzobanzai se ei ole ihmis "elämää" siinä vaiheessa vielä vaan simppeliä soluelämää (solut jakautuu jne)..Ja se ei ole edelleenkään lapsi vaan sikiö tai alkio. Vanhemmilla ja erityisesti naisella on iso päätösvalta sen "elämän" lopettamisessa koska se sikiö/alkio on sen naisen sisällä.

   MiiaMiia7 kuukautta sitten
 • En tiennyt. Nyt tiedän. Oli muuten mielenkiintoinen video! 🙂

  Ws QaaWs Qaa7 kuukautta sitten
 • Sillonkun mä tein abortin noin 7 viikkoa sitten niin sikiö syntyi kädelleni. Siinä hetkessä aloin katumaan ja ymmärsin että olen murhannut lapsen. Mun mielestä abortti ei oo väärin mut pitää oppii enne ku sen tekee että siellä on ihan oikee lapsi. Mä sisäistin sen vasta siinä hetkessä. T: 15-vuotias

  Jennifer KeskimäkiJennifer Keskimäki7 kuukautta sitten
  • @Jennifer Keskimäki Halusin herättää ajatuksia ja kertoa mielipiteeni, en loukata. Pyydän anteeksi jos loukkasin.

   Lassi HLassi H7 kuukautta sitten
  • @XzX_Noscoper_Swa663r_360_69 Gaming_Walker_Star_360 Antaisin adoptioon tai yrittäisin selvitä, pidän kuitenkin ihmishenkeä arvokkaampana kuin oman elämän menestystä. Mitä tarkoittaa luupää? :) Jos vauvan saaminen pilaa elämän jollekkin henkilölle, niin abortissa riistetään toiselta elämä kokonaan. Hieman kaksinaismoralistista ja ristiriitaista.

   Lassi HLassi H7 kuukautta sitten
  • TheMursutin jep. Itse olin rv9+6 :/

   Jennifer KeskimäkiJennifer Keskimäki7 kuukautta sitten
  • Tämäpä. Aika tosi aikasessa vaiheessa täytyy abortti tehdä, että ei huomais kyseessä olevan ihmisen alku. Mut minkä päätösen ikinä tekeekää ni tärkeintä on että on sujut sen kanssa.

   TheMursutinTheMursutin7 kuukautta sitten
  • @Lassi H sä oot niin luupää et sä et selvästikkään ymmärrä tätä asiaa. :) abortti on laillista koska usko tai älä vauva voi pilata elämän tietyille henkilöille. Jos sä saisit lapsen vaikka niin nuorena että sä et saa käydä vielä edes töissä, ja kukaan muu ei siitä suostu huolehtimaan, niin mitäs sitten?

   XzX_Noscoper_Swa663r_360_69 Gaming_Walker_Star_360XzX_Noscoper_Swa663r_360_69 Gaming_Walker_Star_3607 kuukautta sitten
 • Mikäli lapsi on virhe molemmilta ja nainen haluaa pitää lapsen ja mies ei, pitäisi mies vapauttaa elatustuesta. Sama toisinpäin.

  Shoot FlippersShoot Flippers7 kuukautta sitten
  • Niinpä. Nainen saa päättää molempien tulevaisuuden yksimielisesti. Mutta se tarkoittaisi jotain kirjallista sopimusta jo ennen kuin abortti tehdään tai jätetään tekemättä. Ei silleen et just ku mukula on syntyny niin isä on sillee ”en huelehdi”, mut muuten joo samaa mieltä.

   Daniel MarkkulaDaniel Markkula7 kuukautta sitten
 • Abortin käsittäminen neutraalina lääketieteellisenä toimenpiteenä lienee paras esimerkki tavallisen kansalaisen filosofisesta laiskuudesta.

  Näkökulma OikealtaNäkökulma Oikealta7 kuukautta sitten