Somevaikuttaja Laura Rosilla joutui sähköpostihuijauksen uhriksi - Kokeneet: Somen turvallisuus

Uusi sarja alkaa! Somevaikuttaja ja tubettaja Laura Rosilla joutui huijausviestin uhriksi syksyllä 2019, ja hänen FIstart-tiliään alettiin tuhota. Lauran onnistui onneksi saada tilinsä takaisin, mutta kaikkia poistettuja videoita, kuten hänen syömishäiriötarinaansa, ei kuitenkaan voitu palauttaa.
Uudessa Kokeneet-sarjassa pureudutaan ajankohtaisiin ja mielenkiintoisiin aiheisiin erilaisista näkökulmista ja vaihdetaan niistä kokemuksia.
Mukana myös Someturvan toimitusjohtaja Suvi Uski, joka tarjoaa neuvoja, miten toimia hakkerointitilanteessa. Usein esimerkiksi häpeä ja syyllisyys estävät ihmistä hankkimasta apua.
Laura Rosillan FIstart-kanava
fistart.info
Suvi Uski
www.suviuski.com/
Jos tietoturva ja hakkerointitapaukset alkoivat kiinnostaa, Yle Areenan Team Whack -sarjassa kolme ammattihakkeria paljastaa, kuinka sinunkin elämäsi tärkeimmät tiedot voidaan varastaa. Katso sarjan uusi kausi Yle Areenasta:
link.yle.fi/HAW
Ohjaaja: Heikki Slåen
Kuvaaja: Petteri Lappalainen
Leikkaaja: Sanna Rusthollkarhu
Toimittaja: Ellinoora Sandell
Tuottaja: Emma Taulo

Ladata

Näkymät
29,040

Kommentteja

 • 😎😎😎😎😎😎😎😎😎😎😎😎😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥

  Petteri PunakuonoPetteri Punakuono23 päivää sitten
 • 😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥

  Petteri PunakuonoPetteri Punakuono23 päivää sitten
 • Toi on totta MITÄ se sanoo, ettei saa mistään apua, laki on laki, mutta ei se silti lauta, mutta taistelu jatkuu

  Petteri PunakuonoPetteri Punakuono23 päivää sitten
 • 😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥

  Petteri PunakuonoPetteri Punakuono23 päivää sitten
 • Hyvä, että tuot esille tuttuni juttu kun eteesi jään SUOMESSA MITÄ ei peliisikään, siellähän on noita et lapsi muutetaan toisen identitéettiin tosi vaarallista, ja hän sairasta lapsi muutetaan tolleen, mutta taistelu jatkuu

  Petteri PunakuonoPetteri Punakuono23 päivää sitten
 • Onneks sai tilinsä takaisin, ja tosi opettavainen video

  Linda AtkinsLinda Atkins5 kuukautta sitten
 • Vaikka mulla on pieni kanava niin muutaman kerran tullut s-postiin sama huijausviesti eri versioina. Ekalla kerralla ajattelin että mitä '''''''''' mutta kirjauduin kanavaani eikä siellä ollut mainittu mitään asiasta. Olen tehnyt pari varoitusvideookin noista s-posteista.

  Hannu KanervaHannu Kanerva5 kuukautta sitten
  • @TurskuTheGamer Moro!

   Hannu KanervaHannu Kanerva5 kuukautta sitten
  • Hannu Kanerva Terve !

   TurskuTheGamerTurskuTheGamer5 kuukautta sitten
 • Mites se meiliosotteen tarkistaminen😅 että mistä se on oikeesti lähetetty

  MariaMaria5 kuukautta sitten
  • Lähettäjän meiliosotteeseen voit väärentää. Se lähettäjän osoite on se minkä lähettäjä itse ilmoittaa, eikä tässä ole mitään varmennusta. Voit vielä kaiken lisäksi laittaa vastausosoitteeksi, sitten sen oman osoitteen. Jotenka kun viesti tulee lähettäjänä näkyy google ja kun vastaan viestiin lähtee se viesti ihan jonnekkin muualle. Tyhmä nainen silti kun menee maailman vanhimpaan huijaukseen.

   afaf2 kuukautta sitten
 • Jotenkin hänen puhetapa ja tatinankerronta on mielestäni miellyttävää kuunneltavaa. Kamala tatina kuitenkin

  VOPVOP5 kuukautta sitten
 • Se tunne kun oot tubettaja ja annat salasanan "yt" vaikka yt ohjeistuksessa lukee että emme pyydä salasanoja

  Paviaani SPaviaani S5 kuukautta sitten
 • Kaikille ilkeille ihmisille täällä kommenteissa: Ihmiseltä on viety alta työ ja toimeentulo joten varmasti on ollut järkyttävää. Vaikka olikin oma moka niin ei se oikeuta ketään kiusaamaan.

  Soul SurferSoul Surfer5 kuukautta sitten
  • @Missä Antti on? Hei Antti, tässä vähän tietoa sisällöntuottajien työnkuvasta: sisällöntuottajien työ ei ole pelkästään videoiden rentoa kuvaamista ja editoimista. Siihen sisältyy usein myös paljon videon suunnitteluun ja aikataulutukseen liittyvää työtä, yhteistyötarjouksien läpikäyntiä ja niihin liittyviin palavereihin osallistumista. Monet sisällöntuottajat hallinnoivat samanaikaisesti useampaa eri kanavaa sekä sosiaalisen median tilejä, kuten instagramia ja kirjoittavat myös blogikirjoituksia - ja esimerkiksi blogi- ja instagram-yhteistöihin voi liittyä omia yhteistyökampanjoitaan eri yritysten kanssa. Tällaisia kampanjoita suunnitellaan yritysten kanssa samalla tavalla kuin muillakin aloilla, virallisten sopimusten ja tavoitteiden kautta. Useat sisällöntuottajat toimivat jonkin videoverkoston alaisuudessa ja joillain on oma manageritoimisto ja kirjanpitäjä, mutta on myös täysin itsenäisesti hallinnollisia tehtäviä hoitavia yrittäjiä. Sisällöntuottajat toimivat pääsääntöisesti yrittäjinä, ja heillä voi olla esimerkiksi oma osakeyhtiö. Sisällöntuottajan työ on ensisijaisesti brändin rakennusta ja monipuolista vaikuttajaviestintää, johon sisältyy hyvin paljon enemmän tehtävää ja hallittavia osa-alueita yksittäisten videoiden kuvaamisen lisäksi. En ole itse sisällöntuottaja/vloggaaja, mutta seuraan alaa paljon ja opiskelen viestintään liittyviä aiheita. Toivottavasti tämä selvensi vloggaajien työnkuvaa sinulle! FIstarten voi toki tehdä videoita myös harrastuksena, mutta nykypäivänä se voi olla myös osa sosiaalisen median yrittäjän työvälineistöä.

   Peitto BurritoPeitto Burrito5 kuukautta sitten
  • @Missä Antti on? Kerropa omin sanoin mikä on sun mielestä työstä käyvä aktiviteetti, uskon että aika moni haluaa kuulla sen sinulta? Mitä itse teet työksesi kun sinulla on varaa arvostella muiden työtä, oletko mielestäsi muiden yläpuolella? Antti, Antti, puhtaasti ego kysymys ja jos muiden duuneja morkkaa niin eipä ole kovinkaan terveellä pohjalla. Jokainen työ on arvokasta oli se sitten siivousta tai tubettamista, samalla tavalla jokainen tuloistaan veroja maksaa. Ja voithan sä toki kokeilla tuottaa sisältöä kun omaat hyvät editointitaidotkin ja yrittää tavoittaa kymmeniä tuhansia ihmisiä sillä, mutten usko että onnistuu ihan tuosta vaan. Edit: Katsoin sun kommentteja mitä olit kirjoitellu tänne tubeen ja mun mielestä niistä paistaa läpi paha olo, toivottavasti säkin olet vielä joskus onnellinen😊💜☯️🧿🙏🏼🕉️

   Soul SurferSoul Surfer5 kuukautta sitten
  • @Missä Antti on? Sepä hyvinkin. Alapa ite editoimaan js kuvaamaan niin opit miten aikaa vievää puuhaa se on. Ihan samalla tavalla tubettajat tuottaa sisältöä kuin vaikka joku tv-kanava, he vaan tekee kaiken yksin. Voisit säkin pikkuhiljaa alkaa tulemaan tänne 2020- luvulle meidän muiden kanssa missä työn määrite ei enää ole fyysinen suoritus. Ite istun työkseni toimistossa ja näpyttelen läppäriä ja mulle maksetaan siitä ihan kohtuu hyvin ja maksan sillä työllä laskuni& toimeentuloni, aivan samalla tavalla kuin tubettajat omalla työllään.

   Soul SurferSoul Surfer5 kuukautta sitten
 • Huhu muija tekee youtube videoi ja antaa salasanan youtubel ei oo hyvä tubetaja tämä

  Makke MakkehMakke Makkeh5 kuukautta sitten
 • Tsemppiä...😔❤️

  veeraveera5 kuukautta sitten
 • FIstartn ”ohjeissa” lukee et ei kysy ikinä salasanoja

  SoulbillonGTSoulbillonGT5 kuukautta sitten
  • tommone jälkiviisastelu auttaa tosi paljon :))

   ♥RobinPoni♥♥RobinPoni♥5 kuukautta sitten
  • XLOGIS jep

   SoulbillonGTSoulbillonGT5 kuukautta sitten
  • Jotkut ei jaksa vaan lukee niitä ja tällänen loppu tulos

   XLOGISXLOGIS5 kuukautta sitten
 • Eka

  LatePLateP5 kuukautta sitten